Sterker staan

Lexicon van de zelf-assertiviteit

<< home

<< inhoud

<<

hoe gebruik je
dit boek

 

 

<<

persoonlijke
ontwikkeling

 

leuk / niet leuk

Leuk is een gevaarlijk woord geworden. Er wordt zo vaak aan je gevraagd om iets leuk te vinden, dat veel mensen ‘leuk’ gaan zien als de normale toestand, sterker nog, als een toestand waar ze recht op menen te hebben. En vervolgens gaan ze klagen wanneer iets - het werk, het weer, het hebben van kinderen - een keertje niet leuk is. Heel verleidelijk om dan de oorzaak te zoeken bij ‘de anderen’ of ‘de omstandigheden’. Maar het leven is niet altijd leuk. Vervelende en onaangename zaken horen er bij. Accepteer het of doe er wat aan en máák het leuk(er)!

Vind ik leuk’ is door de sociale media geannexeerd als uiting van instemming en waardering. Als je daaraan meedoet, wat zijn dan je drijfveren? Ik heb het niet over de hebberigheid die advertenties met ‘Like ons en je maakt kans op...’ in je kan opwekken. Met één muisklik 'verkoop' je je integriteit. Maar verder, klik je altijd op duimpje-omhoog omdat je iets écht leuk vindt, of gebruik je zo’n openbare steunbetuiging om de wereld te laten zien wat jij zoal de moeite waard vindt? Dan is het ego-building: kijk mij eens allerlei interessante, bijzondere zaken onderschrijven!

Vaak speelt ook sociale druk een rol. Je bent bang dat anderen je niet aardig vinden als je ze niet openlijk ‘leuk’ vindt. Daarmee construeer je in je eigen hoofd beelden van hoe die anderen jou zouden kunnen beoordelen en maak je dat bepalend voor jou doen en laten. Want tegelijkertijd hoop je veel likes van die 'vrienden' te krijgen. Daarmee maak je jezelf afhankelijk van een - deels niet bestaande, want zelf verzonnen - werkelijkheid buiten jezelf. Is dat echt wat je wilt?

Je kunt ook terugkeren naar je ‘innerlijk kompas’. Dan heeft het echt betekenis als je zegt dat je iets leuk vindt. Of niet leuk!




auteur >>

contact >>

lexicon >>