Sterker staan

Hoe word ik zelf-assertief ?

<< home

<< inhoud

<<

hoe gebruik je
dit boek

 

 

persoonlijke
ontwikkeling

 

 

Persoonlijke ontwikkeling

Waarom is die zelf-assertiviteit zo belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling? Het is een natuurlijk gegeven dat je als mens wilt groeien, jezelf wilt ontwikkelen. En net als een plant kan je alleen groeien als je voldoende ruimte, licht en voeding krijgt. Iedereen weet dat je daarom voor je belangen moet opkomen als anderen je in de hoek drukken of in de schaduw zetten. Dat doe je door op een niet-agressieve manier helderheid te scheppen en je gesprekspartners in hun waarde te laten. Dus door assertief te zijn.

Wat veel mensen niet door hebben, is dat ze misschien nog wel meer worden belemmerd door hun innerlijke opponenten en dat je ook die weerwerk moet geven. Dan ben je dus zelf-assertief. Daarvoor heb je wel inzicht nodig in het spel van gedachten, gevoelens en gedrag waarmee je je leven vorm geeft. En dat inzicht moet je kunnen toepassen in de praktijk.

Dat proces van oefenen, een leven lang leren, met vallen en opstaan steeds een stapje verder, een treetje hoger komen, dat is persoonlijke ontwikkeling.